Такмед

Інструктори з Ірландії та України провели тренінг для бойових медиків

Інструктори з Ірландії та України провели тренінг для бойових медиків

Благодійний фонд Сергія Притули провів у Києві навчальний тренінг «Внутрішньокісткове введення транексамової кислоти при масивній кровотечі (IO/TXA)».

Відділ тактичної медицини фонду спільно з командою Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) Ukraine Trauma Project та Центром невідкладних медичних наук провів навчання для 112 бойових та цивільних медиків, викладачів медичних ВНЗ та інструкторів тактичної медицини.

ТХА – це ефективний засіб зупинки кровотеч, рекомендований протоколом ТССС. Її застосовують в тактичній і цивільній медицині, але введення цього препарату вимагає спеціальних навичок.

«Зустрічаються ситуації, у яких внутрішньовенне введення ТХА майже не можливе. Внутрішньокістковий доступ - швидкий, ефективний і простий метод, яким має володіти кожний бойовий медик,» - пояснює Олександр Мусатов, керівник відділу тактичної медицини фонду.

Ірландські тренери багато часу приділили практиці. Слухачі відпрацьовували всю процедуру введення ТХА – від визначення правильного місця, де свердлити кістку, до введення препарату і фіксації даних для передачі наступній ланці медичної допомоги.

«Теоретичних знань недостатньо. У критичній ситуації важливо все зробити правильно, тому ці навички мають бути доведені до автоматизму. Адже ціна помилки – життя», – наголошує Олексій Михайлов, інструктор відділу тактичної медицини фонду.

Принцип «тренуй тренера» дуже важливий у тактичній медицині для передачі досвіду. Наші ірландські колеги кажуть, чим більше медиків у підрозділах матиме такі навички – тим більше життів вдасться врятувати. Тому перший день слухачі тренінгу вчилися відпрацьовувати під керівництвом інструкторів, а на другий день самі вчилися викладати отримані знання і навички колегам.

«Хороші моряки не народжуються в тихому морі, у вас в Україні зараз такий шторм, що з вас неодмінно вийдуть найкращі моряки», – зазначив інструктор з Ірландії Джерард Бʼюрі, звертаючись до учасників тренінгу.

Серед випускників навчального курсу – медики та інструктори з 3 ОШБр, МБ «Госпітальєри», ЦСО А, «Азову», Одеського національного медичного університету та інші.

Команда Фонду Притули щиро дякує інструкторам Університетського коледжу Дубліна - доктору Крісу Фітцпатріку, Бену Херону, Найлу Карті, доктору Найлу Конрою, доктору Каталу Беррі, доктору Джеральду Бʼюрі, - за знання, надані набори для внутрішньокісткового доступу, навчальні і розхідні матеріали, та підтримку України.

Висловлюємо вдячність нашим партнерам за допомогу та підтримку - компаніям Sich, Сента Фарм, New Products, True Burger Bar, Veterano Coffee та Veterano Pizza.

Фонд Сергія Притули вже готує наступний навчальний захід. Слідкуйте за анонсами на наших сторінках у соцмережах та долучайтеся!