Кіднепінг українських дітей, імена колаборантів на ТОТ — про що пишуть осінтери Центру готовності цивільних

Кіднепінг українських дітей, імена колаборантів на ТОТ — про що пишуть осінтери Центру готовності цивільних

Автор: Центр готовності цивільних

Осінтери Центру готовності цивільних (ЦГЦ) Благодійного фонду Сергія Притули протягом грудня-лютого опублікували 15 різносторонніх аналізів і розслідувань. Фігурантами їхніх матеріалів стали більше півсотні осіб, що причетні до колабораціонізму на тимчасово окупованих територіях чи є відвертими ворогами України. Основні теми, які розглядали в статтях, — вивезення дітей із ТОТ до росії на фальшиве “оздоровлення”, дезертирство з окупаційної армії, захоплення українського майна та використання його для військових потреб ворога, деанонімізація людей, які співпрацюють з окупантами.

Початок проєкту

Команди Центру готовності цивільних за весь час існування проєкту відстежують тенденції в російсько-українській війні та запити від учасників тренінгів. Так, наприкінці 2022 року в команди ЦГЦ виникла ідея проводити по всій Україні тренінги з протидії ІПСО, а також розповідати про методики OSINT.

“На той момент ми бачили, як вороги активно використовували проплачених політиків, анонімні канали, ботів для дезінформації, запускали інформаційні спецоперації для залякування, посилення паніки, зневіри. Хотілося дати українцям інструменти для боротьби з цим, пояснити, як росіяни працюють і як ми всі можемо протидіяти, шукати та розуміти джерела пропаганди, — розповів Олексій Сердюков, національний координатор Центрів готовності цивільних. – На тренінги цієї тематики по всій Україні реєструвалося чимало мотивованих людей, тому вирішили пропонувати найактивнішим долучатися до інформаційної боротьби. Так утворилася волонтерська спільнота, що пройшла відбір, додаткові навчання та випробування практичними завданнями”.

Які завдання виконують OSINT-аналітики ЦГЦ?

Наприкінці осені 2023 року команда переформатувала свою роботу. Наразі OSINT-команда Центру готовності цивільних Фонду Притули налічує 12 активних волонтерів. Представляють вони Полтавську, Львівську, Чернівецьку, Вінницьку, Київську та Волинську області.

Співпрацюють зі спільнотою “Kiborg”, засновником “Інституту постінформаційного суспільства” Дмитром Золотухіним і деякими державними установами.

Аналітики отримують документи, опрацьовують їх, шукають інформацію із відкритих джерел, підтверджуючи виявлений фактаж, працюють над написанням матеріалів.

“OSINT – це більше про пошук та аналіз. Інколи це може бути монотонна робота, яка просто потребує великої кількості часу і креативного мислення, — ділиться Владислав Марченко, координатор групи OSINT Центру готовності цивільних. - Завдання нашої волонтерської групи в деяких моментах переходить грані осінту, бо застосовуємо знання з інших сфер, наприклад, журналістики. Люди у нашій команді тому, що їх драйвить пошук схованого, аналіз того, що є у відкритому доступі, такий спосіб допомоги у боротьбі України. Фактично, маючи знання, комп’ютер і час, ми у свій спосіб допомагаємо державі. Розкриваємо те, що здається прихованим та, на перший погляд, багатьом не є очевидним”.

Напрями роботи

У період із грудня по лютий осінтери опублікували 15 матеріалів. Два головні напрями — висвітлення діяльності колаборантів та військових злочинців. Теми, над якими працювали осінтери ЦГЦ в цей час: деанонімізація російських військових злочинців, оприлюднення інформації про дезертирів з армії окупантів, встановлення колаборантів, які працюють в самопроголошених окупаційних адміністраціях, створення списків захоплених українських будівель, які використовують для військових потреб. Матеріали, які викликали неабиякий резонанс, стосувалися вивезення українських дітей із ТОТ на псевдо “оздоровлення” до росії, методи та принципи “шефства” російських областей над тимчасово окупованими територіями, впровадження пропагандистських і воєнізованих навчань в освітні програми для дітей.

Основні результати за період

Усю знайдену інформацію осінтери передають до правоохоронних органів. По частині опрацьованих фігурантів, відкривають кримінальні провадження.

“Ми безпосередньо співпрацюємо з декількома правоохоронними органами через спільноти та людей, які є нашими партнерами, — наголошує Владислав Марченко, координатор підрозділу осінтерів ЦГЦ. – Називати точно структури не можу. Також частину матеріалів перед публікаціями погоджуємо, щоб не оприлюднювати те, що можливо буде в матеріалах слідства. Наше прагнення – це не просто показати, що ми знайшли, а вплинути на те, щоб дійсно винних притягнули до відповідальності за їхні злочини”.

Найближчі плани

Осінтери ЦГЦ шукають людей із базовим досвідом в розвідці на основі відкритих даних. Щоб пройти тестове завдання та випробувати свої можливості необхідно написати листа із темою “Хочу в команду осінтерів ЦГЦ” на адресу: [email protected].

“Наша волонтерська група планує розширювати співпрацю з іншими представниками OSINT-спільнот в Україні, — зазначає Владислав Марченко. – Хочемо набрати ще декілька людей до нашої команди та розширити напрямки за якими працюємо із 2 до 4”.

*OSINT (open source intelligence) – розвідка на основі відкритих даних (із соцмереж, сайтів, інших онлайн-сервісів і баз даних).

** Волонтерський проєкт Центр готовності цивільних від Фонду Притули – це навчання актуальним під час війни знанням. Вони проходять у 86 громадах 19 областей України. Тренінги проводять на понад 35 різноманітних тем. За час існування проєкту, пройшли такі навчання 41 033 українці.