ЦГЦ

Від домедичної допомоги і до OSINT - що вивчають українці під час війни

Від домедичної допомоги і до OSINT - що вивчають українці під час війни

Автор: Центр готовності цивільних

07/07/2023

У тренінгах Центрів готовності цивільних від Благодійного Фонду Сергія Притули вже взяли участь більше 20 тисяч українців. На базі цієї кількості проаналізували в яких містах найактивніші відвідувачі, які курси є найпопулярнішими, а також дізналися про унікальні тренінги та найближчі цілі проєкту.

Центр готовності цивільних (ЦГЦ) - проєкт Благодійного фонду Сергія Притули, ціллю якого є навчити цивільне населення базовій військовій підготовці та надати навички необхідні під час війни. Усе більше українців стають обізнанішими в основах військової справи та дотичних темах, які можуть знадобитися в умовах війни. Тренінги ЦГЦ уже відвідали 20 тисяч 528 учасників. Наразі проєкт діє в 17 регіонах України. Волонтерські осередки масштабуються та розширюються: від великих міст організатори активно рухаються з навчальними подіями до менших громад.

IMG_8235.PNG

5 найактивніших міст
У п'ятірку найактивніших міст за кількістю проведених тренінгів входять: Полтава (307 подій), Житомир (124 події), Черкаси (78 подій), Хмельницький (62 події), Вінниця (59 подій). Щоб урізноманітнити програми, навчальні заходи часом проводять у тирах, на полігонах і будівлях, для імітації зачисток чи вуличних боїв, торгово-розважальних центрах.

Теми, які відвідують найчастіше
За декілька тижнів проєкт святкуватиме першу річницю. На сьогодні по всій Україні проведено 1157 тренінгів на понад 35 тем. Найактуальнішими лишаються стрілецька справа, домедична допомога, мінно-вибухова безпека, основи гранатометів і ПТРК, базова інформація про радіозв’язок, стресостійкість в умовах війни, ефективні комунікації з військовими. Вони і є темами, на які відвідувачі приходять повторно для кращого запам'ятовування.

Унікальні теми ЦГЦ
Ситуативно осередки анонсовують теми, які актуальні на даному етапі російсько-української війни. До прикладу: зараз чимало ЦГЦ по всій Україні пропонують відвідати тренінги про алгоритми дій під час радіаційних чи хімічних катастроф. Також є унікальні теми, котрі стосуються топографії, підготовки до мобілізації, військової оптики, поведінки в полоні, протидії ІПСО та методикам OSINT.

Випускники проєкту
Учасники тренінгів - це окрема велика сторінка. В історії Центрів готовності цивільних є люди, які відвідували тренінги, а згодом добровільно мобілізувалися. Тобто таким чином хотіли підготуватися до служби. Окрім того, їхні відгуки свідчать про якісне наповнення програм навчальних подій волонтерського проєкту.

Темпи масштабування
Протягом весни проєкт навчань для цивільних здійснив певний стрибок, коли волонтерські команди почали організовувати виїзні тренінги в невеликих містах і селищах. У деяких громадах на місцях утворилися власні центри, які координують проведення подій.

Активних осередків у регіонах у нас більше 30 наразі. Це було одне із завдань, яке ставили перед собою на початку: знайти людей “на місцях”, дати їм відпрацьований алгоритм, інструкції, моделі, мотивувати самоорганізуватися та діяти. Мотивувати особливо не доводиться, адже люди розуміють мету проєкту та оцінюють його надзвичайну важливість,- розповів Олексій Сердюков, національний координатор Центрів готовності цивільних. - Головна ж ціль - підготувати цивільне населення до можливої мобілізації та інших викликів війни. Ми не можемо і не хочемо конкурувати із рф кількістю війська, але можемо бути краще підготовленими, стати в цьому сенсі подібними до Ізраїлю”.

IMG_20230705_203419_608.png

Найближчі плани команди - подальше масштабування та передача досвіду, задля максимального розширення. Адже навчені цивільні - сильніша та захищеніша Україна.

Як зареєструватися на тренінг?
Щоб проглянути розклади та зареєструватися на тренінг, необхідно знайти соцмережі Центру готовності цивільних у відповідному регіоні і заповнити анкету на подію, котра зацікавила. Вхід - довільний благодійний внесок.

Посилання на сторінки ЦГЦ в регіонах зібрано тут: https://linktr.ee/centr_hotovnosti