Про проєкт

22 червня Благодійний Фонд Сергія Притули оголосив про старт проєкту «Народний Байрактар»: за тиждень Фонд планував зібрати 500 мільйонів гривень, або 15 мільйонів доларів на придбання трьох літаків комплексу ударного БПЛА Bayraktar TB-2.

Проєкт перевершив сподівання: всього за три дні вдалось зібрати 600 мільйонів гривень, або 17 мільйонів доларів.

Проєкт «Народний Байрактар» перетворився на загальнонаціональний флешмоб. Більшість платежів — це донати по 10, 20, 100, 500 гривень. На другий день збору до народного збору на Байрактари долучилися українські бізнеси з донатами у 100 000 грн і більше.
Серед компаній, які внесли кошти на проект, — Solidgate, COMFY, Медична лабораторія «Діла», ROZETKA, Нова Пошта, Видавництво «Абабагаламага», Volpis, Uklon, Завертайло, Honey cafe, Grand Trans Company, Concert UA, LOGITY, платіжні системи IBOX, гурт СКАЙ, FlyTechnology, Prom.Ua, Kabanchik.ua і багато інших.
Допомагав Фонду Притули збирати на Байрактари дніпровський блогер, автор телеграм-каналу «Лачен пишет» Ігор Лаченков. До медійної підтримки долучилися й інші блогери, відомі люди, лідери думок: Святослав Вакарчук, Олександр Педан, Олександр Зінченко.
Українці влаштовували акції для збору на «Народний Байрактар». Так, школярі з Луцька збирали черешні, щоб продати і гроші передати на Байрактари. У твіттері люди створювали фейкові посилання на Onlyfans (соцмережу з відвертим контентом), щоб збирати донати на Байрактар за так звані «хтивки». Кав’ярні пропонували страви та напої з назвою «Байрактар», щоб зібрані кошти відправити на проєкт.

Сюрприз від Baykar

Після неймовірного успіху збору компанія Baykar ухвалила рішення надати три безпілотники Bayraktar TB-2 безкоштовно. Літаки комплексів доставили з Туреччини в Україну і передали в роботу Збройним Силам України на початку вересня 2022 року. Напрямки і локації, де працюють народні Байрактари, не розголошують з міркувань безпеки.
Усі три борти отримали власні імена: «Халепа», «Ковінька» і «Трясця». На кожному з трьох БПЛА є наліпки зі словами «Народний Байрактар» та із малюнком вишивки. Задумка візерунку виникла у Посольства України в Туреччині. Львівська дизайнерка Марта Лешак втілила ідею у схемі, а майстри бренду «Мотив» прошили взірець. Перші авторські вишиванки подарували засновникам фірми Baykar – братам Халуку та Сельчуку Байрактарам. А сам візерунок втілили у наліпках на бортах трьох Народних Байрактарів.

Народний супутник

600 млн гривень, які акумулювали своїми пожертвами українці, бізнес та друзі України з-за кордону, було вирішено спрямувати на іншу велику закупівлю. Команда Фонду провела консультації з Міністерством оборони України. Разом з військово-політичним керівництвом держави ми обрали ціль: радарний супутник від фінської компанії ICEYE.
18 серпня 2022 року Фонд Притули підписав угоду з ICEYE, придбавши один супутник і доступ до супутникових даних усього сузір’я SAR-супутників ICEYE. На відміну від традиційних супутників для спостереження Землі, невеликі супутники для радарної зйомки від ICEYE можуть формувати високоточні зображення ділянок Землі при денному світлі, уночі та крізь хмари.

Доступ до даних з супутника і сузір’я отримало Головне управління розвідки Міністерств оборони України. 28 вересня міністр оборони Олексій Резніков розповів про успіхи проєкту. «Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками», — йшлося у пості міністра.

25 листопада пресслужба ГУР МО повідомила, що Народний супутник допоміг виявити близько 2600 одиниць військової техніки росіян у 150 районів розміщення ворога на окупованих територіях України, на території держави-окупанта та її союзників.

Завершений
На Помсту

На Помсту

Збір на українські дрони-камікадзе RAM II UAV

Завершений
Народні Броньовики

Народні Броньовики

Разом ми зібрали на 101 одиницю бойових броньованих машин Spartan

Активний
Центр відновлення військових та цивільних

Центр відновлення військових та цивільних

Придбання приміщення у Кривому Розі для створення Центру відновлення військових та цивільних, які постраждали від російської агресії. Проєкт реалізується у партнерстві з ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян»

Активні проєкти